BUDAPEST XX. KERÜLETI HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA

Történetünk bővebben

A kezdetek

Az 1970-es évek végén a XX. Kerületi Tanács eldózeroltatta az erzsébeti kertváros egy részét, és a helyére egy nagy lakótelepet épített. A sok beköltöző miatt új iskolára is szükség volt. Az iskola a Krammer Sándor (ma: Lajtha László) utcában állt, erről kapta nevét is. Krammer Sándor kommunista nyomdász volt, akit 1920-ban a fehérterror alatt kivégeztek.

A falak 1982 augusztusára elkészültek, a befejező munkákat, a takarítást és a bútorok berakodását az új tantestület tagjai végezték, ez volt a „csináljunk iskolát!” időszak.  A munkába bekapcsolódtak a szülők is, mai szóval élve igazi csapatépítés történt: nemcsak a tantestület tagjai kovácsolódtak össze, de megteremtődött az a kapcsolat a szülőkkel, mely a mai napig érezteti jótékony hatását: a partnerség. Becsei Dénes igazgató irányításával 53 pedagógus kezdte meg a tanítást, ők zömmel a kerület többi iskolájából érkeztek, de sok volt köztük a pályakezdő is. 2021-ben ment nyugdíjba az utolsó olyan pedagógus, Novákné Sarkadi Mária, aki a kezdetektől tanított az iskolában. Az első tanévnyitón az Attila Utcai Általános Iskola énekkara énekelt, 530 diákkal, hét első és öt második osztállyal indult a tanítás. Ahogy bővült a lakótelep, a diákok létszáma is duzzadt, év végére már 650 lett, majd az 1985/86-os tanévben átlépte az ezer főt is. A helyhiány miatt először át kellett állni a délelőtt-délutáni tanításra, majd az iskola fokozatosan átterjeszkedett a mellette levő óvoda épületébe (ez ma a Családsegítő), a Kmetty utcai bírósági épületbe, végül öt osztálynak át kellett mennie az Adyba. Ezután lassan csökkent a létszám, míg a kétezres évekre 400 fő körül stabilizálódott.

Az iskola megnyitásáról a korabeli napilapok mindegyike beszámolt:

Az épület

Az iskola épülete könnyűszerkezetes építési rendszerű, előre gyártott vasbeton elemekből készült. Ez az építési mód az angol CLASP MK5 rendszer honosításával terjedt el Magyarországon az 1970-es évek közepétől. Az országban több száz hasonló módon épített iskola, óvoda, bölcsőde áll ma is. Egy 1982-ben készült film részletesen bemutatja a technológiát, a felvételek nem a mi iskolánkban készültek, mégis minden képkocka ismerős lehet:

https://www.youtube.com/watch?v=xrAxTO4uMIc

 

Az épület tervezője Jánosik Péter, a kivitelező a DUTÉP volt, az építkezés költsége 70 millió forint. A műszaki átadás elhúzódott, csak 1982. augusztus 26-án került rá sor. A tanítás úgy kezdődött meg, hogy még nem volt készen a konyha, a tornaterem és az udvar. A hibákat is tanítási időben javították. Hamarosan kiderült, hogy nem volt jó ötlet az ebédlőt egybeépíteni a folyosóval, ezért falat kellett húzni a kettő közé. 

Az épület kezdettől fogva beázott. A tető első nagyobb felújítására 1991-ben került sor, de ez nem orvosolta a problémát. 2020 márciusában ismét szigetelték a tetőt, majd  2021-ben a tornaterem feletti részt is, ezek a munkák már eredményesebbek voltak.

Az elvetemedett, huzatos ablakokat három lépcsőben cserélték ki, az utcai oldalon 2017-ben, az udvar felőli oldalon 2018-ban, ezeket az önkormányzat finanszírozta. A tornaterem nyílászáróinak cseréjére 2019-ben került sor, erre a Tankerület adta a pénzt. Sajnos még mindig maradt egy szertár, melynek ablakai még az eredetiek, és nem zárnak rendesen.

Az épület belső festését mindig önerőből kellett megoldanunk, ebben elsősorban a szülők segítettek bennünket, de 2015-ben a LeasePlan Hungária Zrt. munkatársai is ecsetet ragadtak, és kifestették a tornatermet. 2016-ban a MÜPA dolgozói festettek mesevilágot a kopott, unalmas felületekre.

2002-ben a folyosón kis aulát alakítottunk ki, ide került  Hajós Alfréd mellszobra, melyet az egyik pedagógus, Horváthné Tar Éva lánya, Horváth Ágnes készített Kocsis Előd szobrász segítségével.

Az udvaron álló faházak vásárlását, és az ünnepélyeknek helyet adó térkövezést az iskolát támogató Alma Mater Alapítványban összegyűlt pénzből tudtuk megtenni.

Iskolánk tanára, Szentgyörgyi Lóránt 2004-ben készített az aradi vértanúk emlékére egy vörösfenyő kopjafát, amit október 6-án mindig megkoszorúzunk.

Az aszfaltos  focipálya helyére 2017-ben műfüves pálya került, már csak a János utca felöli oldalon lévő betonozott kosárlabdapálya őrzi a kezdeti évek kinézetét.

2020-ban egy új, biztonságos mászóka épült az udvarra.

2021-ben a Fővárosi Önkormányzat zöldítési pályázatán nyert pénzből virágágyásokat, sziklakertet és egy mezítlábas ösvényt építettünk.

 

2022-ben a földszinti folyosó új linóleum burkolatot kapott a Külső-Pesti Tankerületi Központ finanszírozásából.

Tagozataink

Az iskola a Fradi bázisiskolájaként indult, sportiskolaként, ezt őrzi a mai napig az, hogy zöld-fehér a testnevelés ruhánk. A sportiskola jelleg azután is megmaradt, hogy a sportegyesületek helyzetének romlása miatt megszakadt a Fradival való hivatalos kapcsolat, a diáksportkör (később: DSE) keretében többféle sportágat is űzhettek diákjaink, az asztalitenisz csapat 2011-ig szerepelt az NB I-ben (ekkor anyagi okok miatt kényszerültek visszalépni). A Fradi mellett kezdettől fogva erős volt a kapcsolat a kerületi ESMTK-val, majd az 1986-ban az NB I-be feljutott Dunavarsányi Petőfi TSZ Sportkör röplabdacsapatával, mely a Hajós tornatermében játszotta otthoni mérkőzéseit. 

Az évek folyamán sokféle sportkör működött iskolánkban: asztalitenisz, birkózás, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, torna. A heti öt kötelező testnevelés óra bevezetésével a felső tagozaton megszűnt a sporttagozat, mely alsóban is szakkörként működik 2021-től. Délutáni sportkörök, edzések most is vannak, népszerű a foci és a Törpilla kosárlabda, a röplabda és a birkózás is.

 

Másodikként a rajztagozat alakult meg, először felsőben, Kis Faragó Sándor kezdeményezésére, majd az 1990-es évek második felében alsóban is. A harmadik tagozat 2002-től a néphagyomány lett, ez egyedülálló a kerületben. Természetes anyagokból készült tárgyakkal, a jeles napok megünneplésével egy olyan ősi bölcsességet ad a gyerekek kezébe, mely segít nekik abban, hogy gyerekek maradhassanak, és szeressenek iskolába járni. A népi játékokkal nagyon szívesen játszanak a gyerekek, pedig ezek csak egyszerű, fából, vászonból készült tárgyak. 

A néphagyomány tagozatból nőtt ki a Luca-napi vásár, ahol a gyerekek saját készítésű tárgyait lehet megvásárolni , melyet minden évben megrendezünk. Mióta vannak sátraink, már az iskola elé is kivihetjük  ezt a  rendezvényt, így nem csak a szülők, de az összes környékbeli lakó eljöhet rá. Égetünk kiszebábot, állítunk májusfát is, a jeles napokról való megemlékezés átszövi az iskola életét.

 

2004 és 2008 között a néphagyományt a Fagyöngy Alapfokú Művészeti Iskola keretében is lehetett tanulni a Hajósban, itt már néptánc és drámatagozat is működött. Legeredményesebb diákja Háder Gergő volt, aki II. díjat nyert az I. Országos Kézműves Versenyen. 

Hajós

Eredetileg az úttörőcsapat volt Hajós Alfrédról elnevezve, a rendszerváltás után aztán a diákok és a szülők arra szavaztak, hogy az iskola az ő nevét vegye fel. Bár már Zuglóban működött egy Hajós Alfréd nevű iskola, az erre illetékesek engedélyezték a név viselését, és ezzel csatlakozhattunk a magyar olimpiai bajnokok nevét viselő iskolák közösségéhez. 1993-ban Hajós Alfréd is ellátpgatott hozzánk, 2002-ben pedig az unokája, Michael Hargrave vett részt Hajós Alfréd szobrának felavatásában.

2004 óta az iakola előtt egy emlékkő is tiszteleg névadónk előtt.

A kilencvenes évek végétől van logónk, ez díszíti a sálat-nyakkendőt is, melyet az ünnepségeken viselünk. Iskolánk zászlaját 2002-ben kaptuk Pesterzsébet Önkormányzatától, azóta minden ballagó osztály köt rá egy szalagot.

 

2007-ben csatlakoztunk Magyar Olimpiai Akadémiához is, ennek keretében veszünk részt különféle versenyeken, és rendezzük meg minden évben a Fehér Miklós Kupát a 2004-ben tragikusan fiatalon elhunyt válogatott labdarúgó emlékére. 

2008-ban az Alma Mater Alapítvány támogatásával a tragikus körülmények között elhunyt volt testnevelőnk, Irányi Margit emlékére „Jó tanuló, jó sportoló” díjat alapítottunk, melyet minden évben egy leány és egy fiú tanuló nyer el.

 

Minden évben jutalmazzuk azokat a végzőseinket, akik 8 éven át kitűnők voltak: egy aranylánc és egy aranymedál a jutalmuk. A négy éven keresztül kitűnő alsós diákok pedig emlékplakettet kapnak.

Az iskola igazgatói voltak:            1982-1984-ig Becsei Dénes

                                                           1984-1985-ig Gavlik István (megbízott igazgató)

                                                           1985-1998-ig Vidáné Szira Erzsébet

                                                           1998-tól Őrfi Krisztina

1%

ALMA MATER ALAPÍTVÁNY

Adó 1%

Kérjük támogassa ön is iskolánk alapítványát, adója 1%-val! Köszönjük!
TÁMOGATOM

ELEKTRONIKUS NAPLÓ

FENNTARTÓ

Cím

1203 Budapest Lajtha László utca 5-7

Telefon

Titkárság: +36-30-358-1586

Email

hajosalfrediskola@gmail.com

© 2022 Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola

OM:  035168