BUDAPEST XX. KERÜLETI HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA

Kis könyvtártörténet

könyv

Az iskola könyvtáros-tanárai:

1982 – 1984    Koczina Ilona tanár magyar-könyvtár szak

1985 – 1987    Nagyné Kovács Ibolya tanító

1987 – 1994    Dr Hatvani Szabó Jánosné tanár magyar-könyvtár szak

1994 – 2002    Szőke Angéla tanár népművelés-könyvtár szak, drámapedagógus

2002 –             Valent Lajosné tanár történelem-könyvtár szak

Kezdetek

„Kerületi mintakönyvtár”

1982 augusztusában, amikor az iskola megnyitott, a könyvtár még csak egy tervrajzon kijelölt helyiség. volt. Utólag kerültek be az akkor még egyetlen terembe a kor jellegzetes szürke, fém, elemes Salgó polcai. Ezek a polcok még ma, 40 év után is a helyükön állnak. Az első könyvek a kötelező és ajánlott olvasmányok lettek. Megindult a kölcsönzés és a helyben használat. A könyvtár annyira szép és rendezett lett, hogy már az első év végén elnyerte a „Kerületi mintakönyvtár” címet!

„Kerületi báziskönyvtár”

1985-ben tovább gyarapodott a könyvtár, az akkori fenntartó, a XX. Kerületi Tanács évi kb. 5000-6000 forintot adott vásárlásra, ez akkoriban jelentős összegnek számított. A könyveken kívül sok bakelitlemezt és magnókazettát vásároltunk. A könyvtár a magyar és környezetismeret tantárgy „kerületi báziskönyvtára” lett.

A folytatás

A bővülés időszaka

1991-től már a történelem tantárgy báziskönyvtára is. Ebben az időszakban kapott a könyvtár lemezjátszót, tévét és magnót ráadásul egy helyiséggel bővült is. Ez lett az olvasóterem vagy másként kézikönyvtár. Ekkor tehát, már két önálló helyiségből álló, a kor technikai eszközeivel felszerelt nagy és modern bázisa volt a tudásnak és a kultúrának!

Olyan volt a könyvtár ekkoriban, mint egy nyüzsgő nagyüzem. Gyerekek hada zsongott benne, versenyek sora követte egymást és mindig történt benne valami. Lehetett például társasjátékokat is játszani, és ha valamelyik gyerek elfáradt, az egyik sarokban egy kisméretű heverőn lepihenhetett vagy játékfigurákkal játszhatott.

Rendszeresen vásároltunk újságokat, gyermek és ifjúsági folyóiratokat és tanároknak szóló szakmai kiadványokat, erre évi tízezer forintunk fordíthattunk. A könyvtár állománya ekkor érte el a legnagyobb példányszámot, így nagyon jó volt, hogy a könyvtár már három tágas részből állt. A két egymással szemben elhelyezkedő tanterem és közte egy kis folyosórész, ami külön bejárati ajtóval lett leválasztva. A könyvtár szinte külön épületrésszé vált, a tanulás és a művelődés teljes értékű részévé.

Jelen

A „Gutenberg-galaxis” kihívásai

Ma már a bakelit lemezeket, a magnókazettákat és a videókazettákat nem használjuk. Helyette van internet és számítógép, CD és DVD. Sajnos a két helyiségből, az egyiket már nem tudjuk könyvtári célokra használni, az olvasóteremből osztályterem lett, mert több lett az osztály, mint a tanterem. A kölcsönzőterem azonban még működik. Könyvtári órákat, játékos foglalkozásokat tartunk. A folyóiratokat már évek óta nem tudjuk megvenni, de a régieket is szívesen nézegetik a gyerekek. Új könyvekre sem tudunk rendszeresen költeni, de ha módunk van rá, igyekszünk a gyerekek számára népszerű regényeket, és ismeretterjesztő műveket vásárolni. A gyerekek óraszámai is növekedtek az utóbbi években, így kevesebb idejük marad a tanulás mellett játékra és könyvtárra. Minden jelenlegi nehézség ellenére, szerencsére mindig vannak olvasni és tanulni vágyó gyerekek. A könyvtárunk kicsi, de hangulatos. A gyerekek érdeklődőek és lelkesek. Az internet világa mellett szerencsére még mindig kíváncsiak a nyomtatott, kézbe vehető, lapozgatható könyvekre is. Az olvasásnak, még mindig van rajongó tábora!

1%

ALMA MATER ALAPÍTVÁNY

Adó 1%

Kérjük támogassa ön is iskolánk alapítványát, adója 1%-val! Köszönjük!
TÁMOGATOM

ELEKTRONIKUS NAPLÓ

FENNTARTÓ

Cím

1203 Budapest Lajtha László utca 5-7

Telefon

Titkárság: +36-30-358-1586

Email

hajosalfrediskola@gmail.com

© 2022 Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola

OM:  035168